Kako održati zdrave navike u prehrani?

Valerija Fabijanić, mag.nutr.
21. studenoga 2023.

blog

Koliko često se dovedete u situaciju da odete na posao bez konkretnog obroka, pa je pekara na putu jedini izbor? Koliko puta vam je kroz glavu prošla misao kako nemate vremena za zdravu prehranu?

Općenito u razgovoru s klijentima, najviše prepreka nailazim kad zajedno radimo na strategiji kako uvesti promjene. A onda sam s vremenom shvatila da prvo trebamo poraditi na promjeni mindset-a. Često se događa da na moje prijedloge, klijent kaže: „Ma ja za to nemam vremena, ne stignem to raditi...“

No je li to doista tako? Odbacivanje ideje prije nego ju probamo uvrstiti zapravo je kontradiktorno vašoj želji za promjenom.

Iako povremena konzumacija pekarskih proizvoda nije nužno zlo (događalo se i meni naravno), ipak je bolji izbor nutritivno bogatija hrana koja će nas duže držati sitima i pritom našem tijelu osigurati sve što mu je potrebno.

U nastavku slijede ključne stvar koje će vam pomoći da odlazak u pekaru ili naručivanje brze hrane smanjite na minimum, a pritom vam neće oduzimati dodatno vrijeme (koje već ionako nemate).

Organizacija i planiranje

Mislim da je ovo jedna od najvažnijih stavki (barem u početku procesa promjene) koju trebate usvojiti ako nemate puno vremena za pripremu obroka. Pokušajte na kraju svakog tjedna ispisati sve obroke koje planirate konzumirati na poslu   (kao ručak, užinu ili oboje), i time se nećete dovesti u situaciju da ne znate što ćete jesti taj dan na poslu. Unaprijed ispisanim planom, već se motiviramo na prethodnu pripremu tih obroka.

Također, nakon što ispišete obroke, poželjno je da ispišete i listu namirnica za tjednu kupovinu  , zbog čega nećete morati svakodnevno trčati u dućan nego ćete imati sve namirnice u hladnjaku

Kad kuhate i pripremate obroke, skuhajte više porcija i pravilno ih uskladištite. Tako si možete uštediti vrijeme i prije posla samo u posudi uzeti gotov obrok koji je već prethodno pripremljen.

Ako već nemate ništa spremno za ponijeti na posao, uvijek u dućanu možete birati nutritivno bogatije namirnice. Danas je bar dostupno mnogo „ready to eat“ proizvoda koji su puno bolja opcija od pekarskih proizvoda. Uvijek možete kupiti nekoliko sastojaka koji ne zahtjevaju termičku obradu ili pripremu i uklopiti ih u neku salatu.

I na kraju, zapamtite...

Okolina i sustav u kojem se nalazimo u velikoj mjeri diktiraju naše postupke. Vrlo često, u nedostatku volje naš mozak će uvijek odabrati ono što nam je u tom trenu najjednostavnije. Baš zato, moramo se potruditi da stvorimo sebi okolinu koja nas neće odvesti u krivom smjeru.