RECEPT Domaća granola
Valerija Fabijanić, mag.nutr.
26. studenoga 2024.
RECEPT
Što se odabira doručka tiče, uglavnom postoje osobe koje više vole slani tip prvog obroka i one koje više vole slatke varijante. Iako sam osobno uvijek veći ljubitelj slanog doručka, otkako sam napravila ovu domaću granolu, jaja sam bacila u drugi plan. :) Naime, kupovne granole koje se mogu naći u trgovinama nutritivnim sastavom nisu najbolja opcija. Osim što nedostaje proteina u takvim proizvodima, baziraju se na kombiniranju žitarica i dodanih šećera, te aditiva radi produljenja trajnosti. Takav sastav nije optimalan odabir za prvi obrok u danu jer neće pružiti dovoljnu sitost. Velika količina ugljikohidrata može dati onaj prvi "val" energije, međutim već nakon 2 sata od konzumacije osjetit ćete opet glad, možda promjenu rapoloženja i žudnju za hranom.
To se događa iz razloga što velika količina ugljikohidrata naglo povisuje razinu šećera u krvi (tu nastaje prvi "val" energije), ali ta razina vrlo brzo i pada. Takve nagle oscilacije u razini glukoze u krvi uzrokuju pojavu gladi, razdražljivost, žudnju za hranom.
Na svu sreću, takve obroke možemo samostalno optimizirati. Nije potrebno u potpunosti izbaciti granolu kao opciju za doručak već možete samostalno napraviti svoju zdraviju verziju kod kuće! U nastavku vam donosim svoju verziju domaće granole koja će okusom zadovoljiti i ona najzahtjevnija nepca! :)
Sastojci:
- 350 g zobenih pahuljica
- 2 šalice grubo nasjeckanih lješnjaka
- 1 šalica grubo nasjeckanih oraha
- 2 jušne žlice mljevenih oraha
- 4 jušne žlice sjemenki suncokreta
- 4 jušne žlice sjemenki lana
- 1 šaka listića badema
- 3 jušne žlice meda
- 3 jušne žlice ulja
- 3-4 jušne žlice sušenih brusnica
- 50 g čokoladnih kapljica (ili sitno sjeckane tamne čokolade)
- sol, cimet
Priprema: Zobene pahuljice, lješnjake, orahe i sjemenke povežite u velikoj posudi i dodajte malo soli i cimeta po želji. Prelijte smjesu uljem i medom i dobro pomiješajte kako bi ravnomjerno namočili i malo povezali sve suhe sastojke. Smjesu prebacite ravnomjerno u veliku tepsiju na papir za pečenje i malo utisnite u nju. Pecite u pećnici na 160 stupnjeva 10 minuta, zatim izvadite, dodajte listiće badema i pomiješajte još malo sve zajedno s drvenom kuhačom, ali pazite da opet granola bude raširena po cijeloj tepsiji kako bi se ravnomjerno zapekla (Listići badema se stavljaju naknadno da ne bi izgorili). Pecite još 8-10 minuta (ovisno o jačini pećnice i tome kako napreduju listići badema). Smjesa mora blago potamniti (listići badema moraju dobiti blago zlatnu boju). Kad je gotovo, pričekajte da se ohladi i dodajte sušene brusnice i čokoladu.
Prijedlog serviranja: Kako bi nutritivno poboljšali granolu kao obrok, dodajte još neki izvor proteina i voće za bolji okus. Primjer može biti serviranje granole sa jogurtom, mlijekom ili skyrom, uz dodatak jabuke ili banane.
Domaća granola može se napraviti od bilo koje kombinacije žitarice/orašida/sjemenki koje imate kod kuće. Meni su stajale velike količine lješnjaka i oraha, pa sam ih htjela iskoristiti, a sve druge sastojke sam također već imala kod kuće.
Dobar tek! :)