RECEPT Rižoto od butternut tikve i slanutka
Valerija Fabijanić, mag. nutr.
5. prosinca 2023.
RECEPT
Jeste li znali da butternut tikva na 100 grama sadrži tek 37 kalorija?
Osim odlične energetske vrijednosti, ova jesensko-zimska namirnica odličan je izvor beta karotena, biljnog pigmenta i antioskidansa koji se naziva i provitamin A iz razloga što se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A! Vitamin A neophodan je za zdravlje očiju odnosno vida.
Osim klasične guste juhe od tikve koju ste vrlo vjerojatno barem jednom u životu pripremali, donosim vam recept za prefin rižoto od butternut tikve i slanutka.
Što vam treba za pripremu?
SASTOJCI za 4 osobe:
- 1 butternut tikva srednje veličine
- 1 glavica luka
- 2 mrkve
- 2 žličice maslinovog ulja
- 1 šalica riže (prijedlog Arborio)
- 300 g slanutka (konzerviran, bez soli)
- 1 L povrtnog temeljca
- 1 žlica maslaca (opcionalno)
- Parmezan
- začini: sol, mješavina povrtnih začina, papar, muškatni oraščić
KAKO PRIPREMITI?
Tikvu ogulite i narežite na manje kockice, te ih posložite u pleh na papir za pečenje. Radi bolje arome, ispecite ju u pećnici na 20 minuta pri 180 stupnjeva.
Luk i mrkvu ogulite i nasjeckajte na sitnije komadiće, te ih prodinstajte zajedno s pečenom tikvom u loncu/tavi na maslinovom ulju. Kad luk poprimi staklenu boju, dodajte rižu i zalijte sve s povrtnim temeljcem. Kuhajte rižoto 15-20 minuta dok riža ne bude kuhana. Povremeno miješajte rižoto kako bi se sve lijepo sjedinilo i kako bi se tikva "rastopila" i stvorila gusti umak. Začine možete uvijek kombinirati po želji, a svoju preporuku sam vam napisala u popisu sastojaka. 5 minuta prije kraja dodajte slanutak iz konzerve i maslac. Pazite da vam na kraju kuhanja ne ostane previše tekućine od temeljca, kako rižoto ne bi postao juha. Nakon serviranja na tanjur, posipajte s malo parmezana. :)
TIPS AND TRICKS: Za rižoto birajte rižu okruglog zrna poput Arborio jer će zbog udjela škroba nakon kuhanja ostati kremasta. Također, umjesto slanutka možete dodati i neki drugi izvor proteina, npr. piletinu.
Dobar tek!