RECEPT Rižoto od butternut tikve i slanutka

Valerija Fabijanić, mag. nutr.
5. prosinca 2023.

blog

RECEPT

Jeste li znali da butternut tikva na 100 grama sadrži tek 37 kalorija?

Osim odlične energetske vrijednosti, ova jesensko-zimska namirnica odličan je izvor beta karotena, biljnog pigmenta i antioskidansa koji se naziva i provitamin A iz razloga što se u ljudskom organizmu pretvara u vitamin A! Vitamin A neophodan je za zdravlje očiju odnosno vida.

Osim klasične guste juhe od tikve koju ste vrlo vjerojatno barem jednom u životu pripremali, donosim vam recept za prefin rižoto od butternut tikve i slanutka.

Što vam treba za pripremu?

SASTOJCI za 4 osobe:

  • 1 butternut tikva srednje veličine
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 šalica riže (prijedlog Arborio)
  • 300 g slanutka (konzerviran, bez soli)
  • 1 L povrtnog temeljca
  • 1 žlica maslaca (opcionalno)
  • Parmezan
  • začini: sol, mješavina povrtnih začina, papar, muškatni oraščić

KAKO PRIPREMITI?

Tikvu ogulite i narežite na manje kockice, te ih posložite u pleh na papir za pečenje. Radi bolje arome, ispecite ju u pećnici na 20 minuta pri 180 stupnjeva.

Luk i mrkvu ogulite i nasjeckajte na sitnije komadiće, te ih prodinstajte zajedno s pečenom tikvom u loncu/tavi na maslinovom ulju. Kad luk poprimi staklenu boju, dodajte rižu i zalijte sve s povrtnim temeljcem. Kuhajte rižoto 15-20 minuta dok riža ne bude kuhana. Povremeno miješajte rižoto kako bi se sve lijepo sjedinilo i kako bi se tikva "rastopila" i stvorila gusti umak. Začine možete uvijek kombinirati po želji, a svoju preporuku sam vam napisala u popisu sastojaka. 5 minuta prije kraja dodajte slanutak iz konzerve i maslac. Pazite da vam na kraju kuhanja ne ostane previše tekućine od temeljca, kako rižoto ne bi postao juha. Nakon serviranja na tanjur, posipajte s malo parmezana. :)

TIPS AND TRICKS: Za rižoto birajte rižu okruglog zrna poput Arborio jer će zbog udjela škroba nakon kuhanja ostati kremasta. Također, umjesto slanutka možete dodati i neki drugi izvor proteina, npr. piletinu.

Dobar tek!