Ključni koraci u rješavanju intolerancije na histamin

Valerija Fabijanić, mag.nutr.
15. veljače 2024.

blog

Mnogi ljudi su upoznati s mehanizmom stvaranja alergijske reakcije. Uslijed kontakta sa alergenom dolazi do pretjeranog otpuštanja histamina u krvotok koji onda uzrokuje jaki imunološki odgovor (najčešće) u obliku kožnih promjena ili problema s disanjem. U svrhu rješavanja problema, najčešće se koriste antihistaminici.

Međutim, što kada histamin nije posljedica, nego UZROK problema?

Intolerancija na histamin je stanje koje uzrokuje mnogo različitih simptoma. Simptomi teško navode osobu na pravilnu dijagnozu zato što su locirani u različitim organskim sustavima. Najčešće, intolerancija na histamin ovisi o količini histamina koji se unese putem hrane. Ako nam u organizmu nedostaje enzima diamin oksidaze koji ga razgrađuje (DAO enzim), dolazi do nakupljanja histamina i reakcija bude burnija.

1. KORAK: DIJAGNOSTICIRANJE HISTAMINSKE INTOLERANCIJE

Simptomi intolerancije mogu biti različiti i međusobno nepovezani, što otežava otkrivanje problema. Najčešće se javljaju:

  • Nadutost,
  • Grčevi u trbuhu,
  • Osip na koži,
  • Dermatitis,
  • Rinitis,
  • Suhi kašalj,
  • Grlobolja,
  • Astma.

Često osobe prijavljuju i promjene raspoloženja poput osjećaja anksioznosti. Osim toga, ukoliko se osoba požali uz izjavu: "Što god da pojedem, smeta mi!" velika je vjerojatno da se u pozadini nalazi intolerancija na histamin.

Kako onda možemo otkriti jesmo li intolerantni na histamin? Intoleranciju na histamin otkrivamo analizom aktivnosti DAO enzima iz krvi ili analizom količine histamina u stolici. Na taj način možemo vidjeti postoji li slabija aktivnost enzima koji razgrađuje histamin ili dolazi do pretjeranog nakupljanja histamina u stolici uslijeg manjka DAO enzima. Pritom, kod analize stolice moramo pripaziti postoji li neka alergija na hranu koja također može uzrokovati povišene razine histamina u stolici, kako ne bi došlo do krive interpretacije rezultata.

2. KORAK: ANTIHISTAMINSKA PREHRANA

S obzirom da količina prisutnog histamina u organizmu ovisi o količini histamina koji se unese putem hrane, simptomi intolerancije mogu se ublažiti provođenjem antihistaminske prehrane. Histamin je prirodno prisutan u velikom broju namirnica, stoga se u početku ovakva prehrana može činiti vrlo restriktivna. Osim toga, postoje namirnice u kojoj se količina histamina znatno povećava starenjem hrane. Primjer namirnica koje su bogate histaminom su ribe i morski plodovi, fermentirane namirnice poput kefira, acedofila, zrelih sireva i kiselog kupusa, suhomesnati dimljeni proizvodi, povrće (špinat, rajčica, gljive), alkohol, čokolada, kakao i voće (citrusi).

S obzirom da se veliki broj namirnica u početku mora isključiti iz prehrane, potrebno je planiranje prehrane kako ne bi došlo do razvoja nutritivnog deficita. Osim toga, vrlo restriktivni protokoli u prehrani ne bi se smjeli predugo primjenjivati. Kroz određeni period, potrebno je u svojoj prehrani započeti s vraćanjem namirnica koje sadrže histamin. Iz tog razloga, preporuka je konzultirati se sa nutricionistom oko procesa antihistaminske prehrane kako ne bi došlo do nepoželjnih posljedica.

3. KORAK: KORIŠTENJE DODATAKA PREHRANI

Određeni suplementi mogu biti korisni u rješavanju problema histaminske intolerancije. Naime, ukoliko našem organizmu manjka DAO enzima koji razgrađuje višak histamina, moguće je uz određene dodatke prehrani potaknuti aktivnost enzima kako bi uspješnije eliminirali histamin. U tu svrhu, istraživanja pokazuju povoljan učinak suplementacije vitaminom C, vitaminom B6 i bakrom. Navedeni spojevi u normalnim uvjetima djeluju kao kofaktori navedenog enzima, stoga njihov manjak može dovesti do smanjene aktivnosti DAO enzima.

Na tržištu se može naći i alternativno rješenje suplementacije samog DAO enzima. Međutim taj suplement neće pomoći u podizanju njegove aktivnosti već služi kao jednostavno, kratkoročno rješenje uslijed konzumacije hrane koja je bogata histaminom.

Osim podrške enzimskom djelovanju, suplementacija kvercetinom i vitaminom B12 može se podržati organizam u smanjivanju simptoma intolerancije. Svakako su preporuke za suplementacijom i potrebnom količinom individualne, stoga se prije korištenja dodataka prehrani posavjetujte s liječnikom ili nutricionistom.

4. KORAK: OTKRITI POTENCIJALNA STANJA KOJA SU DOVELA DO INTOLERANCIJE

Kako bi uspješno riješili problem histaminske intolerancije, ponekad je potrebno detaljnije analizirati zdravstveno stanje jer pojedina stanja i bolesti mogu biti povezana s razvojem manjka DAO enzima ili povećanim nakupljanjem histamina u organizmu.

Osim što manjak DAO enzima može biti posljedica genetske mutacije, često se u pozadini problema kriju i bolesti probavnog sustava poput upalnih crijevnih bolesti ili sindroma iritabilnog crijeva. DAO enzim stvara se u najvećoj mjeri u sluznici crijeva, stoga manjak njegove proizvodnje može biti uzrokovan oštećenjima na crijevnoj sluznici.

Disbalans crijevnih bakterija isto može dovesti do pretjeranog nakupljanja histamina u organizmu. Kada vaše tijelo ne može ispravno probaviti hranu, bakterije rastu, uzrokujući da proizvodite previše histamina. Uobičajene razine enzima DAO ne mogu razgraditi povećani histamin u vašem tijelu, što uzrokuje reakciju.

Intolerancija na histamin može uzrokovati neugodne simptome, a prehrana s niskom razinom histamina može pomoći u ublažavanju istih. Sama dijagnoza može biti kompleksna i dugotrajna zbog podudaranja simptoma sa drugim bolestima, stanjima i alergijama. U svakom slučaju, kontaktirajte liječnika i nutricionista ukoliko sumnjate na ovaj problem jer je za rješavanje problema potrebno je pristupiti individualno uz analizu zdravstvene anamneze.

LITERATURA:

1. Zhao, Y.; Zhang, X.; Jin, H.; Chen, L.; Ji, J.; Zhang, Z. Histamine Intolerance—A Kind of Pseudoallergic Reaction. Biomolecules 2022, 12, 454. https://doi.org/ 10.3390/biom12030454

2. Maintz, L. i Novak, N. (2007) Histamine and histamine intolerance, The American Journal of Clinical Nutrition, 85(5), 1185-1196.

3. Schnedl, W.J.; Enko, D. Histamine Intolerance Originates in the Gut. Nutrients 2021, 13, 1262. https://doi.org/10.3390/nu13041262

4. J. Schenedl, W., Lackner, S., Endko, D., Schenk, M., J. Holasek, S., Mangge, H. (2019) Evaluation of symptoms and symptom combinations in histamine intolerance, Intest Res 2019;17(3):427-433