Najčešći okidači emocionalnog prejedanja

Valerija Fabijanić, mag.nutr.
22. studenoga 2023.

blog

Prvi korak u rješavanju problema emocionalnog (pre)jedenja je pronalazak uzroka, okidača koji dovodi do stanja u kojem se nalazite. Jesu li to neke situacije, mjesta ili osjećaji koji vam stvaraju žudnju za hranom? Većinom do emocionalnog prejedanja dolazi uslijed negativnih emocija koje osjećamo, međutim ponekad se ono javi i kao oblik nagrade za postizanje određenog cilja ili tijekom slavlja.

NAJČEŠĆI UZROCI EMOCIONALNOG PREJEDANJA

STRES

Jeste li ikad primjetili da ogladite pod stresom? Ta pojava nije samo u vašoj glavi. Kada se suočavamo sa kroničnim stresom, kako to obično biva u našem danas kaotičnom svijetu, naše tijelo proizvodi veće količine hormona stresa, kortizol. Povišene razine kortizola često su okidač za žudnju za slatkom, slanom i prženom hranom- hranom koja nam daje prividni osjećaj energije i zadovoljstva. Što vam je veća razina stresa u životu, veće su šanse da ćete posegnuti za hranom kao emocionalnim oduškom.

POTISKIVANJE EMOCIJA

Jedenje nam može biti način da privremeno potisnemo odnosno odgodimo nošenje s neugodnim, negativnim emocijama poput ljutnje, straha, tuge, anksioznosti, srama i usamljenosti. Jedenjem pokušavate izbjeći teške emocije s kojima se ne želite suočavati.

DOSADA ILI OSJEĆAJ PRAZNINE

Jeste li ikad posegnuli za hranom samo zato što u tom trenutku niste znali što bi radili ili kako bi popunili prazninu koju osjećate? Osjećate se neispunjeno i hranu koristite kao način za okupiranje vremena. U tom trenu, konzumiranje hrane vam ispuni vrijeme i odvraća pozornost od stvarnog problema koji leži u vama.

NAVIKE IZ DJETINJSTVA

Prisjetite se nekih događaja iz vašeg djetinjstva. Jesu li vas roditelji nagrađivali hranom za dobro ponašanje? Jeste li dobili sladoled ili čokoladicu kada ste bili tužni? Takve navike nerijetko se prenesu i u odraslu dob. Naše navike također mogu biti odraz osjećaja nostalgije.

UTJECAJ DRUŠTVA

Konzumiranje hrane u društvu je odličan način za smanjenje stresa, ali jednako tako može nas dovesti do stanja prejedanja. Vrlo lako pretjeramo s hranom jednostavno zato što se u tom trenutku osjećamo ugodno, hrana nam je dostupna i svi drugi oko vas jedu. Ponekad nas i okolina može navesti da pojedemo više nego što smo namjeravali.

Ako ne znate kako upravljati svojim emocijama na način koji je uključuje hranu, nećete još dugo moći kontrolirati svoje prehrambene navike. Popularne dijete i načini prehrane ne uspijevaju tako često iz razloga što nude logične nutricionističke savjete pod uvjetom da imate svjesnu kontrolu nad svojim navikama. Međutim, ne funkcioniraju u situacijama kada emocije preuzmu proces, zahtjevajući momentalnu utjehu hranom. Ukoliko želite izaći iz kruga emocionalnog prejedanja, morate pronaći druge načine da se ispunite emocionalno. Iako je razumijevanje svojih okidača emocionalnog prejedanja veliki prvi korak, ono nije dovoljno za rješavanje problema. Potrebno je pronaći alternativnu opciju umjesto hrane za potpuno emocionalno ispunjenje.