Kako prehranom kontrolirati simptome PCOS-a

Valerija Fabijanić, mag.nutr.
28. studenoga 2023.

blog

Sindrom policističnih jajnika je endokrinološki poremećaj koji je ne rijetko povezan sa drugim stanjima i bolestima. Istraživanja pokazuju da žene s PCOS-om imaju veći rizik od razvoja inzulinske rezistencije, kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog tlaka te upale, a vrlo često su prisutne akne i pojačana dlakavost kao stanja koja prate ovaj poremećaj.

Osim toga, pojavnost PCOS-a je veća kod žena koje imaju prekomjernu tjelesnu masu ili pretilost. Ono što mogu reći, ako imate problema s ovim poremećajem, put je izazovan i često frustrirajuć, ali prehrana ne mora biti takva!

Baš s pravilnom prehranom i ciljanim dodacima prehrani možete uvelike utjecati na simptome ovog poremećaja i time si poboljšati kvalitetu života.

Kakva prehrana je najbolja za PCOS? Protuupalna!

U moru raznih naziva režima prehrane od koje svaka obećava neke rezultate, potrebno je pažljivo pristupiti takvim tvrdnjama i svakako vam preporučam da potražite savjet nutricionista u tom slučaju.

Protuupalna prehrana nije nikakva moderna dijeta, već termin koji označava pravilnu i raznoliku prehranu uslijed koje dolazi do smanjenja kronične upale u organizmu. Kao posljedica smanjenja upalnih procesa, smanjuju se simptomi PCOS-a i drugih bolesti.

Koje su karakteristike protuupalne dijete?

Visok unos vlakana u prehrani  - Voće, povrće i mahunarke su odličan izvor vlakana koja podržavaju rad crijeva, održavaju zdravu crijevnu mikrobiotu (poželjne bakterije u crijevima), te pomažu nam bolje regulirati razinu glukoze u krvi što je jako bitno za smanjivanje upalnih procesa.

Dovoljan unos proteina u svakom obroku  - neka se u vašim obrocima (ako je moguće) uvijek nađe neki izvor proteina poput mesa, ribe, jaja, mahunarki.

Dovoljan unos antioksidansa iz voća i povrća  (to ćete najlakše postići šarenilom na tanjuru).

Konzumacija plave ribe barem 1x tjedno.  Kroz rad s klijenticama skužila sam da je ovo najteža stavka skoro svima, i nerijetko skroz zanemarena namirnica, a toliko je dobra za zdravlje žena! Riba je bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za ublažavanje simptoma PCOS-a.

Unos fermentiranih proizvoda  poput kiselog kupusa i drugog kiselog povrća stvara bolje uvjete za rast i rad dobrih bakterija u crijevima.

Kao što možete vidjeti, nisam stavila naglasak na izbacivanje namirnica, nego na ubacivanje onih visokovrijednih, nutritivno bogatih skupina kojima ćete pomoći svom stanju.

I zapamtite, vaša prehrana ne mora biti savršena, jer savršena prehrana ne postoji!  Radije se fokusirajte svakodnevno unositi nešto što će biti dobro za vaš organizam, i time ćete već napraviti veliki pomak!